Träffa en student och snacka utlandsstudier!

Att studera utomlands via Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier är roligt, lärorikt och väldigt enkelt. Kanske har du tankar på utlandsstudier men behöver fundera eller bolla idéer med någon innan du ansöker?

Vill du ha lite inspiration, kolla på partneruniversitet eller veta mer om hur Erasmus fungerar så ta kontakt med EDU Studenttorg.Det du också kan göra är att gå med i Facebook-gruppen EDU Erasmus, där finns det många studenter som har varit, är eller också är intresserade av ett utbyte.

Studenter på utbyte

Tobias och Martin läste en termin i Tjeckien

Vanligtvis läser Tobias Gustafsson och Martin Adolfsson tillsammans på grundlärarprogrammet 4-6 i Uppsala, men vårterminen 2015 tillbringade de på Palacký universitet i Tjeckien. Båda hade gjort VFU utomlands och peppade varandra att söka utbytesstudier.

- Det var ett perfekt läge för en paus från studentlivet i Uppsala, säger Tobias. Vi blev tipsade om Tjeckien som verkade coolt, läget lockade och engelska skulle funka. Det kändes unikt, vi skulle inte hamna där annars.

- Jag har alltid velat åka på utbyte, säger Martin. Det var enkelt och vi fick hjälp både innan och under utbytet.

När de hade bestämt sig för Tjeckien så gick allt väldigt enkelt och smidigt till. Båda upplevde att de fick mycket stöd från institutionen när de ville åka. Boende behövde de inte leta efter själva och de fick dela rum tillsammans i en korridor med andra Erasmus-studenter. Tillgodoräkningen av högskolepoäng skulle inte bli ett problem och de fick ett färdigt paket med kurser.

- Jag gillade kursen i tjeckiska bäst faktiskt. Det var lärorikt att få uppleva hur det är att lära sig ett nytt språk, säger Martin.

Det är lätt att träffa människor från olika länder på utbytesstudier och man behöver inte vara rädd för att bli ensam. Tobias och Martin hade inspark med andra Erasmus-studenter och det fanns även tid till i resor, bl.a. till Kraków.

- Det är ett kul sätt att träffa nya människor, att få resa med ett syfte - att plugga. Du reser, men du är inte turist liksom, det är ett häftigt sätt vara utomlands på, säger Martin.

Både Tobias och Martin tycker att lärarutbildningen är mer än bara teoretiska kurser. Under utbytesstudierna kunde de utvecklas och få nya internationella perspektiv.

- Jag tycker man ska åka om man tycker om att utmana sig själv, se nya saker och utvecklas, säger Tobias. Jag känner till mina styrkor och svagheter och det kommer att gynna mig som lärare i framtiden.

Nu skriver Tobias och Martin uppsats tillsammans och har varit i Kina för att göra fältstudier.

Är du intresserad av att studera i Tjeckien? Kolla in vårt partneruniversitets hemsida: www.upol.cz

Carolina ville tillbaka till Tyskland

Carolina Bergqvist läser till personalvetare i Uppsala. Den femte terminen valde hon att läsa vid Pädagogische Hochschule i Freiburg, Tyskland. Hon hade bott i Tyskland tidigare och ville tillbaka på något sätt - främst språket och kulturen lockade. Vårterminen som Carolina kom att läsa där löpte mellan april och juli.

- Jag ville plugga så att det inte skulle överlappa med terminerna i Sverige, säger Carolina. Något man inte tänker på är att vädret kan vara fantastiskt där. Det var 30 grader hela juli. Freiburg ligger nära gränsen till både Schweiz och Frankrike och jag kunde resa runt mycket.

En stor utmaning för Carolina var att läsa kurser på tyska.

- Jag hoppade in i ett bachelorprogram för tyska studenter där alla var väldigt välkomnande. Men jag lärde också känna många andra utbytesstudenter, säger hon.

En skillnad som märktes var att det var mycket mer lärarledd undervisning och fler seminarier än i Uppsala.

- Som student blev man mer interagerad och delaktig i studierna. Framför allt socialpedagogiken var otroligt lärorik och tankeväckande, säger Carolina.

Hon beskriver sin upplevelse av Erasmus som enkel och rolig. Hon fick boende i ett korridorsrum i ett nybyggt studentområde där hon lärde känna många, både tyskar och Erasmus-studenter.

- Alla var så hjälpsamma och man känner sig nästan bortskämd som utbytesstudent, säger hon. Det var otroligt givande att komma ifrån Uppsala ett tag och utmana sig själv.

Nu skriver Carolina sitt examensarbete och i framtiden kan hon tänka sig att återvända till Tyskland eller jobba i en internationell miljö.

Är du också sugen på en termin i Tyskland? Vi har flera partneruniversitet över hela landet! Kolla till exempel in Pädagogische Hochschules hemsida: www.ph-freiburg.de

Senast uppdaterad: 2023-11-23